In het Kunsthek Oosterpark aan de Linnaeusstraat – tegenover de Muiderkerk en de Eerste Van Swindenstraat – is vanaf 25 juni 2014 mijn foto-expo Keti Koti te zien.

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé 2014-1

Kunsthek tekst01

Nederland en het koloniale verleden, het blijft voorlopig een heikel onderwerp. De bewustwording over het Nederlandse aandeel in de slavenhandel, de slavernij en de contractarbeid is groeiende. De officiële jaarlijkse herdenking die sinds 1 juli 2002  in het Oosterpark in Amsterdam plaats vindt omdat daar het officiële slavernijmonument staat, draagt bij aan deze groeiende bewustwording. Sinds de onthulling heb ik elk jaar foto’s gemaakt van de mensen die deze herdenking bezoeken. Veel van die bezoekers zijn nazaten van de Afrikaanse slaven en de contractarbeiders uit India, China en Java.

Kunsthek tekst02

Hoe maak je dit verleden in het heden zichtbaar? Hoe maak je zichtbaar dat je trots bent op jouw heritage? Hoe maak je zichtbaar dat je invulling geeft aan de slogan die bij het slavernijmonument staat: ‘Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst’? De feestelijke kleding van veel van de bezoekers geeft antwoord op deze vragen.

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-8

De foto-expo Keti Koti is mijn persoonlijke initiatief als bijdrage aan bewustwording op buurtniveau. De foto’s in de zeven vitrines zijn een antwoord op de vraag: Hoe kun je jezelf op een krachtige manier zichtbaar maken in het dagelijkse (Amsterdamse) straatbeeld, als bijdrage aan collectieve bewustwording?

De expo is tijdens een groot deel van de maand juli te bezichtigen.

Cabaretière Jetty Mathurin is een van de afgebeelde personen. Zij ging een kijkje nemen, waarvan ik deze reportage maakte. Het was buiten een beetje nat, u weet wel, van dat herfstweer in de zomer.

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-2

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-3

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-7

Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-4

Kunsthektekst03Kunsthek-Keti Koti-Usha Marhé2014-6

reacties
 1. blucinzia schreef:

  Ik vindt dat we dit altijd moeten blijven herinneren en gedenken want wat er met al die mensen toen is gebeurd te verschrikkelijk voor woorden,de witte mens was eigenlijk een duivel des tijds en nog,wat er allemaal gebeurd met de mens en door de mens ik kan het niet bevatten ik zie beelden op pinterest over de slavernij dat ik bij het kijken spotaan begin te janken,begrijp ook niet dat niemand ooit hier behoorlijk zijn excuus voor heeft gemaakt vanuit onze regering.
  Maar mij spijt het het allermeest en ik wil wel sorry zeggen hiervoor,want ja wie weet waren mijn verre voorouders hierbij ook betrokken wie zal het zeggen.
  Als ik eraan denk hoeveel mensen er zijn afgeslacht,vermoord,verkracht op de meest gruwelijke wijze,dit had nooit mogen gebeuren en dat het vandaag de dag nog steeds gebeurd dat deze mensen worden gedood vooral in Amerika,je zou zeggen dat de witte amerikanen hier toch van zouden hebben geleerd maar nee,nu worden ze zonder enig bewijs dood geschoten door de politie op straat,niet te geloven.
  Wat kunnen mensen toch slecht zijn,alles wat God heeft gemaakt wordt kapot gemaakt,elk mens is uniek of je nu donker bent,rood,geel of wit,het kan zo mooi zijn met elkaar samen te leven.
  Me vader zei altijd je bent maar mens van een seconde zo ben je er en zo ben je weg,maak het dan ook gezellig met elkaar.
  Op school heb ik niets geleerd over de slavernij,maar wel toen ik klein was met me broers en zussen leerde me vader ons veel,ook had je in die tijd de serie Roots op tv,dan werden we uit bed gehaald omdat me vader wilde dat we zagen hoe de mensen in de slavernij werden behandeld en wat er gebeurde.
  Je zou denken dat de mens zou leren van al deze slechte dingen,maar nee er gebeuren nog steeds gruwelijke dingen.

 2. Jetty Mathurin schreef:

  Zo fijn dat Usha Marhé de tijd voor me nam om erbij te zijn.
  De toelichting, haar motivatie heb ik als een college ervaren
  We zijn goed bezig ieder vanuit zijn/haar eigen plek en talent.
  #Uitwisseling #samenwerking

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.