De zin van stilte en meditatie

Geplaatst: 16/07/2016 in speciaal bericht
Tags:, , , , ,

Voor de mensen die zich afvragen wat het nut is van stilte en meditatie, hieronder een verhaal en een video om het kort uit te leggen.

Mijn ervaring: regelmatig mediteren brengt je in contact met een rust en stilte waarvan je – voordat je het deed – geen vermoeden had dat het bestond. Die rust en stilte maken dat je in contact komt met een tijdloos Bewustzijn, Dhyan in het Hindi, waarvan je – voordat je het ervaarde – niet wist dat je ermee verbonden was. Dat tijdloze Bewustzijn is troostend en helend, geeft je meer overzicht en helpt je o.a. van dramaverslaving af te kicken. Daardoor wordt je gevoel van levensvreugde groter. O ja, het eerste waarvan het me afhielp, circa dertig jaar geleden, was (niet medische) migraine. Die migraine was de reden waarom ik het ging uitproberen. En uiteraard was ik zeer blij met het resultaat en wist ik daardoor welk krachtig effect meditatie heeft. Ik heb het daarna niet consistent toegepast, maar wel regelmatig. De Sudarshan Kriya die ik bij Art of Living heb geleerd heeft mij circa twintig jaar geleden geholpen van hyperventilatie af te komen en het te beheersen in geval het onbewust terug komt. Nu ben ik ‘onbewust bekwaam‘ in meditatie en ademhaling (ik merk het direct als mijn ademhaling niet goed gaat) en doe ik het zoals in de video wordt uitgelegd, naast bijeenkomsten van bewust samen mediteren. De kunst van het mediteren is niet aan religie of wat dan ook verbonden, het is toegankelijk voor een ieder en voor elke leeftijd.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, laat je die in een reactie onder deze blog achter? Daar kunnen dan weer andere mensen van leren.

Video Yonger Mingyur Rinpoche
In onderstaande video legt de boeddhistische meditatieleraar Yonger Mingyur Rinpoche in minder dan twee minuten de essentie van meditatie uit. Je kunt hem op Facebook vinden.

het nut van stilte en meditatie

 

Onderstaand het verhaal, opgetekend als boeddhistisch verhaal in het boekje: De kleren van de yogi en andere verhalen over stilte, verzameld en naverteld door Wim van der Zwan, uitgeverij Altamira, ISBN 9789401300810

De zin van stilte

Er was eens een eenzame monnik die op een dag bezoek kreeg van enkele mensen. Nieuwsgierig vroegen ze hem wat voor nut het leven in stilte en meditatie had.

De monnik, die net een emmer water haalde uit een diepe bron, stopte zijn werkzaamheden en zei:

‘Kijk eens in de bron. Wat zien jullie?’

De mensen tuurden naar het water en zeiden:

‘We zien helemaal niets.’

Enige tijd later herhaalde de monnik zijn vraag.

‘Kijk weer in de bron. Wat zien jullie nu?’

De mensen keken weer en zeiden opgetogen:

‘We kunnen in de weerspiegeling onszelf zien!’

‘Dat is de kracht van stilte,’ legde de monnik uit. ‘Ik was water aan het putten en daarom was het water onrustig. Nu is het rustig en kunnen jullie jezelf zien. De stilte van meditatie zorgt ervoor dat je jezelf kunt zien. Maar blijf nog even hier wachten.’

Enige tijd later zei de monnik weer:

‘Kijk nu nog een keertje in de bron. Wat zien jullie nu?’

De bezoekers tuurden naar de bron en riepen uit:

‘Nu zien we de stenen op de bodem van de bron!’

‘Juist,’ beaamde de monnik, ‘als je maar lang genoeg wacht en opgaat in stilte en meditatie, kun je de grond van alles aanschouwen.’

—*—*—*—

Mocht je in het begin hulp van muziek nodig hebben om je te helpen om contact te maken met de grote stilte in jezelf (klinkt als een contradictie maar is het in de ervaring niet): de klanken van de cd ‘On Sacred Ground’ van Chinmaya Dunster doen mij erg goed als zachte begeleidende muziek op de achtergrond; tijdens de stilte van yoga of meditatie word ik er rustig van, omdat ik me dan met een groter en tijdloos Bewustzijn verbonden voel. Wie weet heb jij er ook iets aan. De overige nummers zijn ook op You Tube te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.