Reacties van lezers

Via persoonlijke mailtjes binnengekomen:

#04-03-2009
Ik heb genoten van je boek! Je schrijft heeeerlijk!! Ik heb zo gelachen om de woorden en zinnen in het hindoestaans of negerengels… zooo leuk!! En de verhalen … oh my God … die vond ik sooo real, en af en toe zo hard. Hard over wat de vrouwen allemaal hebben doorstaan bijvoorbeeld. Mishandeling, incest … grrrrrr!!! En over de strenge ‘regels’ van onze cultuur. Ik vond het allemaal zooooo herkenbaar. Heerlijk ook hoe je alles in Suriname omschrijft, de omgeving, het verkeer, de huizen (hoge-neuten huis …) Ik vond het super om te lezen omdat het voor mij zo herkenbaar is. Niet alleen Suriname, maar ook de verhalen zijn van ‘mijn tijd’. Shakuntala … ooh, zo’n schattig verhaal Stiekem in palmentuin enzo, heb ik nooit gekend, maar van verhalen herkende ik de palmentuin ook. Joh, ik ratel maar door … sorry, maar je hebt erom gevraagd
Ik vond het een superboek!
Oh ja, …. en hoezo maar 6 verhalen???????????????????????
Was te weinig!
Succes met je nieuwe boek! Ik kan niet wachten tot ie uitkomt!!
Groetjes,
Asha

#24-10-2008
Usha,
ik was je nog vergeten te vertellen dat ik eindelijk je boek heb gelezen, Dulari, heb er ook in geschreven dat het me door m’n 5de Chemokuur heen heeft gesleept, want ik heb het met veel plezier en herkenning gelezen, en dan vergeet je ook even het ziek zijn. Ik was bij m’n moeder en vertelde haar ook af en toe verhaaltjes wat er in stond. Ze zei gelijk, jaa vroeger was dat zo, voor haar ook herkenning. Had al heel lang in gedachten dat ik het boek wilde lezen, maar vooral toen je zei dat er ook een verhaal in staat van een vrouw die ook borstkanker heeft, gaf het me gelijk een push. Goed dat je me dat hebt verteld.
Thanx nogmaals.
Groetjes, Radha

#22-10-2008
Hi Usha,
Ik heb je boek uit en vind het heel jammer. Omdat ik heerlijk heb zitten lezen erin. Ik vond het erg goed geschreven en het leest heerlijk weg. Ik heb ervan genoten en het steunt me in mijn eigen groeiproces. Ik heb er toch wel een bepaalde vrouwelijke kracht in gevoeld, omdat ik door de ellende die al de vrouwen meemaakten eigenlijk hele krachtige vrouwen voelde in alle 6 verhalen. Ik vond het echt jammer toen ik in het laatste hoofdstuk bezig was en dat ik toen wist dat het einde van het boek in zicht was. Ik had wel meer willen lezen.
Thanx, Carol

(Tussendoor zijn er heel wat mooie en hartverwarmende reacties binnengekomen. Dank aan de lezers die mij die reacties hebben gestuurd! Omdat ik vanaf januari een pauze in acht heb genomen, ben ik pas in oktober weer reacties gaan verzamelen. UM)

#23-12-2007 (over Dulari)
Nadat ik op internet had gelezen dat een boek van jou uit was, ben ik deze gaan zoeken in de winkel. Nergens kon ik je boek kopen. Van Bruna, Donner tot V&D. Uiteindelijk heb ik deze bij www.bol.com kunnen bestellen wat extra kosten met zich meebrengt, maar heb er geen spijt van gehad. Heb je boek in één adem uitgelezen. Geweldig boek.
Maya

#22-12-2007
Mvr. Usha, ik heb uw boek Dulari gelezen en vind het echt een prachtig boek. Ben er trots op dat u als Hindoestaanse vrouw zo een boek hebt kunnen schrijven.
Ashna

#19-12-2007
Heb allebei jouw boeken gelezen en kan er de juiste woorden niet voor vinden om te zeggen wat ik er van vond. Het heeft me wel kippenvel en tranen bezorgd! Je bent een geweldige vrouw!! Ik blijf het allemaal wel volgen hoor, nog plannen voor een nieuw boek?
Geeta

#02-12-2007
Hey Usha,
hoe is het? Heb je boek Dulari gelezen. Het is super. Vind het mooi, kon gewoon niet stoppen met lezen. Devika (22 jr.)

#24-11-2007
Hi mevr. Marhe,
Ik ken u van uw boek Tapu Sjén, waarover ik, denk ik, een aantal jaren geleden over had gehoord. Ik denk dat er toentertijd een artikel was verschenen rakend het boek in Kompas. Vorig jaar zag ik het boek op de zolder van een vriendin van me; geleend en gelezen. Goed geschreven, moet ik zeggen. Ik denk dat u met het schrijven van dit boek een belangrijk gebeuren in de spotlight heeft gebracht. Dat het zo erg was, had ik niet echt door, maar goed. Dit boek raad ik een ieder aan.
Anyways great work by writing the book.
Dinesh (24 jr.)

#19-11-2007
Hai Usha,
No need 2 thank me 4 selling books that need 2 be read!!! The pleasure is all mine. Ik vind je een goede schrijfster. Ik had al een vermoeden dat Tapu Sjén uitverkocht kon zijn. De herdruk moet er echt komen, dit boek moet iedereen gewoon gelezen hebben!! Groetjes, and keep doing what you’re doing!! Bless!
Lucinda (boekenverkoop)

#08-11-2007
Hey Usha,
ik heb je ene boek gelezen, hmm…. Tapu Sjén, bedek je schande. Het is een pracht van een boek. Ik heb echt respect voor je, en vind je heel moedig. Er is heel veel taboe in de hindustaanse samenleving. Maar dat jij erover hebt geschreven vind ik heel moedig. Ik zal binnenkort je ander boek Dulari halen.
Devika (22 jr.)

#01-11-2007
Dag Usha,
Ik wou je even poweren vanwege je mooie boek Dulari – De weg van mijn naam. Ik heb je boek in Suriname gekocht, en het is een prachtig boek. Je omschrijft zo mooi verschillende vrouwen met verschillende levensverhalen. Mi lob’ a buku echt! So so lobi yere!
Alida (24 jr.)

#22-06-2007 (over Dulari)
…Ik heb je boek in 2 dagen gelezen… met heel veel plezier… vooral blz. 101 e.v. over buitenvrouw…haha…en nog veel meer herkenbaar in je verhalen..zeer verrassend hoor…heel aangenaam! g e f e l i c i t e e r d sisa… goede JOB. Welldone. A bun, ik wilde je laten weten dat ik nog meer wil lezen van je. A tan so… Orsine Nicol

#13-06-2007 (over Dulari)
Usha,
Ik heb pas 1 verhaal gelezen, maar nu al: heerlijk. Door je schrijfstijl stijgt een weldadige rust op uit dit hoofdstuk (terwijl het toch niet alleen over fijne dingen gaat). Ik geniet van alle details, van de koperen spijlen vol geld, tot hoe roti in de hete as wordt gebakken, ik zie alles voor me. Ben echt aangenaam verrast.  Ik wist natuurlijk wel dat het goed zou zijn, maar omdat ik je andere werk ken, verwachtte ik wel een persoonlijk, maar ook een soberder, zakelijker taalgebruik. Toch ben je nergens bombastisch of pathetisch. Ik verheug me op de rest van het boek.
Groet, Marnix de Bruyne
PS: ik weet zeker dat er een tweede druk gaat komen.

#07-06-2007
Geachte mevr. Marhé,
ik zag u enkele weken geleden op OHM. Ik vond het erg knap van u om zaken bespreekbaar te maken waar in onze gemeenschap een taboe op rust.
Vr. gr., Roy Ramdharie

#27-05-2007
Dag Usha,
Ik heb met mijn zus naar OHM gekeken. Trots ben ik op jou. Je hebt vooral benadrukt wat voor een mooi nieuw front, jij, jouw moeder en Nanie hebben kunnen vormen tegen het euvel pijn. Vergeven als hoogste goed zonder te vergeten. (Dharma-leer). Jij bent het medium geweest om hun pijn te helpen verlichten doordat jij de jouwe hebt verheven tot positivisme. Heel veel mensen sterk jij om stelling te nemen in deze vorm van onrecht /misbruik. In hogere sferen (onaardse) zal jij bewust of onbewust gesterkt worden. Ga zo door.
Hellen Gill

#18-05-2007
Dag Usha,
Jij kent mij niet en ik leer jou inmiddels wel kennen via jouw (bibliografie) website. Met grote bewondering heb ik de samenvatting van je boek tot me genomen en ben blij dat je dit onderwerp – gedurfd – aan het ‘daglicht’ hebt toevertrouwd, m.n., het Surinaamse. Een zoveelste Incest die representatief is voor oooooook onze Surinaamse wandaden. Ondanks ik de wetenschap bezit dat het regelmatig plaatsvindt, is elk slachtoffer onwerkelijk en een teveel.  Hopelijk zal jouw boek bijdragen tot het reduceren ervan en insgelijks op aantal, elk een minder. Het mag zich niet ongestoord en ongestraft voortzetten, noch in onze gemeenschap, noch in andere. Ik wens je veel succes in deze cyclische strijd en hopelijk zal de bespreekbaarheid menig geestverwant dwingen tot afzien ofwel stoppen met dergelijke vergrijpen. Groetjes en veel liefde. Tot ziens.
Ps. Het is niet mijn bedoeling geweest je een compliment te maken, maar met respect heb je het afgedwongen en m.i. verdiend. Ga zo door!!!
Oscar Ritfeld

Reactie via www.hindulife.nl n.a.v. de publicatie van Dulari:

#15 mei 2007
Mijn bijzondere waardering naar de schrijfster. Ik hoop het boek binnenkort te lezen. Verwacht in de toekomst meer van haar te horen.
Met de vrgr, Jozef Badal

Beoordelingen over Tapu Sjén via www.bol.com:

#20 december 2006 – Drechtsteden 
Eindelijk eens iemand die de beerput open gooit!!!! Ik ben zeer content met het boek Tapu sjén, van Mevr. U. Marhe Het zou de stem kunnen zijn van vele Surinaamse meisjes, vrouwen, jongens en mannen. Ze verwoordt het bijna “mooi” zou ik zeggen, zo waar zo waar, ik heb van dit boek geleerd om mijn omgeving erop te wijzen dat stilzwijgende Surinaamse ouders ooms tantes nichtjes en neefjes opa’s en oma’s het probleem niet verhelpen maar juist oogluikend toelaten!!! Mevr. U. Marhe, dank u wel!!! vriendelijke groeten mevr. Nedjar

#31 oktober 2006 – Westervoort
Tapu sjen Geeft een goed en duidelijk beeld over incest bij Surinamers. De achtergrond hiervan en wat mannen beweegt om zich aan dit vergrijp te onderwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.