Schrijfster Cynthia McLeod ontvangt Nederlandse onderscheiding

Geplaatst: 19/12/2011 in Artikel
Tags:, , , , , ,

Cynthia McLeod: Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod-Ferrier heeft op 18 december 2011 uit handen van de burgemeester van Amsterdam de onderscheiding tot ‘Ridder in de Orde van Oranje Nassau’ mogen ontvangen. Zij is hiermee door Koningin Beatrix (en dus de Staat der Nederlanden) onderscheiden voor haar verdiensten als schrijfster. Dit gebeurde in theater De Balie in Amsterdam, na afloop van de ‘geënsceneerde muziekzaaldramatische reading’ van haar boek ‘Hoe duur was de Suiker’ door Stichting Julius Leeft (SJL). Het verhaal in het boek speelt in de koloniale tijd van Suriname en Nederland, in de reading is het thema doorgetrokken naar het heden: slavernij toen en nu. SJL is opgericht door John Leerdam en vernoemd naar zijn grootvader.  Cynthia McLeod was compleet verrast en zei dat ze voor het eerst in haar leven niet wist wat te zeggen.  Als ze het had geweten, had ze niet alleen haar dochter, maar al haar kinderen en kleinkinderen uit Suriname (waar ze woont) meegenomen om dit moment met haar mee te maken.  Haar reactie en de toespraak van de Amsterdamse burgemeester E. van der Laan zijn op video vastgelegd en te bekijken door hier te klikken op de link.

Deze onderscheiding kan worden gezien als een politiek signaal naar de heersende rechtse politiek in Nederland, die alle financiering c.q. subsidiëring die te maken heeft met het bespreekbaar maken van de koloniale tijd en de slavernij wil stopzetten en afschaffen, alsmede de instituten die zich daarmee bezighouden. Dit beleid treft vele culturele instellingen die zich bezighouden met Nederland als multiculturele samenleving en ook het Literatuurfonds en NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis).

Naar aanleiding van het toneelstuk zal op 19 december aanvang 20.00 uur in de Balie een debat worden gehouden met als titel: ‘Slavernij: verleden, heden en toekomst’.

In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte, maar de discussie over deze periode in de Nederlandse geschiedenis die 300 jaar heeft geduurd, komt nu pas op gang. Tijdens het debat staan de volgende vragen centraal:
1.‘Heeft de huidige Nederlandse samenleving nog een taak/verantwoordelijkheid voor het slavernijverleden en zo ja, welke, of is het gewoon historisch een interessant fenomeen?’
2. Is het onderwerp “Slavernij” afgesloten of niet? Zo niet, wat zijn dan de verantwoordelijkheden?

Meer informatie over het debat vindt u op de website van De Balie.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.