Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst – column

Geplaatst: 18/04/2013 in Column
Tags:, , , , , , , , , , , , ,

waterkant-columnapril2013

Door Usha Marhé – Een bekende quote van de Nigeriaanse schrijver Chinua Achebe – die op 21 maart 2013 overleed – vat het moeilijke begrip ‘master narratives’ goed samen: “There is that great proverb, that until the lions have their own historians, the history of the hunt will always glorify the hunter.” Daarmee gaf hij perfect aan vanuit welk perspectief ‘de’ geschiedenis wordt geschreven.

Vanuit dit licht bezien viert het Europese deel van de Amerikaanse bevolking (‘the hunter’, de jager) Columbus Day, terwijl de Inheemsen, de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent, de dag dat Columbus Amerika ontdekte betreuren, omdat vanaf 12 oktober 1492 de Inheemsen (‘the lions’, de opgejaagden) bijna geheel werden uitgeroeid door de Europeanen. In Venezuela heet deze dag sinds 2002: ‘Día de la Resistencia Indígena’, Dag van Inheems Verzet.

Ook de geschiedenis van Nederland is geschreven vanuit het perspectief van ‘the hunter’. Je zou kunnen zeggen dat geschiedenis in essentie een samenvatting is van de heldendaden van ‘de jager’. Dat is de geest van de Nederlandse geschiedschrijving over de koloniale periode waarin Nederland over Suriname, Indonesie en de Antillen,heerste.

Vanuit het perspectief van ‘the hunter’ wordt de afslachting van Indonesiërs (in 1947 en 1948) anno 2013 in Nederlandse geschiedenisboekjes nog steeds‘politionele acties’ genoemd, ook door Nederlandse journalisten die vaak vanuit de master narratives zijn geschoold. Oud-premier Balkenende groeide net als de meeste Nederlanders op met die master narratives, sterker nog, hij maakt deel uit van de groep mensen die de master narratives in stand houdt, wat verklaart waarom hij totaal niet aanvoelde waarom het in 2006 not-done was om Nederlanders op te roepen vanuit de VOC-mentaliteit te denken en te handelen.

Deze column is op vrijdag 12 april op de website Waterkant gepubliceerd,  om de rest van de column te lezen klikt u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.