Surinaams volkslied: sinds 15 december 1959

Geplaatst: 22/08/2015 in bericht
Tags:, , , , , , ,

Het Surinaams volkslied, zoals wij dat heden ten dage kennen, werd per Landsverordening van 8 december 1959 officieel aangekondigd in het Gouvernementsblad van Suriname. Het volkslied trad in werking op 15 december 1959. Wie heeft deze Landsverordening met eigen ogen gezien? Niet veel mensen kennen het. Ook ik was blij verrast toen ik het tegenkwam, als onderzoeker is het altijd een speciaal moment om de geschiedenis in het nu als het ware recht in de ogen aan te kijken.

Het Surinaams volkslied heeft een lange wordingsgeschiedenis, waarvan een deel op Wikipedia is te lezen. Aan de tekst van de Landsverordening kun je zien dat Suriname toen nog volop een kolonie van Nederland was, de aankondiging begint met ‘In naam der koningin’.

Voorblad Landsverordening 8 december 1959

Voorblad Landsverordening 8 december 1959

Het tweede couplet (in het Sranan) van het volkslied is geschreven door de dichter Trefossa (Paramaribo, 1916 – Haarlem, 1975), pseudoniem van Henry Frans de Ziel, roepnaam Henny. Ida Does maakte een prachtige documentaire over Trefossa, die ook het woord ‘Srefidensi’ schiep als Srananwoord voor ‘onafhankelijkheid’. Helaas maakte hij die Srefidensi op 25 november 1975 niet meer zelf mee, hij overleed op 3 februari van dat jaar. Een van zijn gedichten staat als muurgedicht in Leiden. Zangeres Denise Jannah maakte het werk van deze dichter toegankelijker voor het bredere publiek door zijn gedicht ‘Bro’ op haar cd ‘Gedicht gezongen’ op te nemen.

Binnenblad Landsverordening 8 december 1959

Binnenblad Landsverordening 8 december 1959

© tekst: Usha Marhé

reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.